maandag 27 mei 2013

Spicy Dadel & Pecan Kruidkoek - recept (glutenvrij / geen suiker / geen ei)


Hier is wederom een smakelijk resultaat van mijn experimenten in de keuken. Deze kruidkoek-variant is na 3 pogingen te voorschijn gekomen. De eerst 2 kruidkoeken waren ook erg lekker, maar hadden nog niet precies de smaak die ik voor ogen had. :)

De quinoameel stond al enige tijd om mijn lijstje om wat mee te maken.Ik heb de koek gemaakt met kokosolie Extra Virgin, omdat dat de gezondste variant is. Maar als je niet van de smaak van kokos houdt kan je ook de geurloze variant nemen.


 

Spicy Dadel & Pecan Kruidkoek
(geen ei / geen suiker / geen gluten)

250 gram dadels (ongepit)
300 ml water
1 theezakje Yogi Himalaya thee
100 gram kokosolie (extra virgin)
200 gram quinoameel
1 tl baking soda (=zuiveringszout of natriumbicarbonaat)
1 eetlepel gemalen/gebroken lijnzaad vermengd met 1 eetlepel water
50 gram pecan noten, ongebrand

(De kokosolie laat zich het best verwerken als het wat zachter is. Ikzelf zet het schaaltje bovenop de oven, door de uitstralende warmte smelt de olie een beetje. Je kan de olie ook au-bain-marie verwarmen boven het dadelpannetje).
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de dadels zoveel mogelijk in kleine stukjes (kubusjes van 1/2 cm)
  3. Doe de dadels in een pan. Voeg het water toe en breng aan de kook. Als het water kook zet je het vuur lager en hang je het theezakje in het water. Laat 10 minuten doorsudderen.
  4. Meng ondertussen in een kom de quinoameel en de lijnzaad met de kokosolie. Dit zal nog wel een vrij droog mengsel blijven.
  5. Hak de pecan noten in stukjes.
  6. Zet het vuur onder de dadels uit, verwijder het theezakje. Voeg het quinoamengsel al roerend toe aan het water en de dadels. Meng ook de pecannoten er door heen.
  7. Schep het mengsel in een ingevette cakevorm.
  8. Bak in de voorverwarmde oven in 25 minuten gaar. 
  9. Laat de kruidkoek eerst geruime tijd in de vorm afkoelen. Door de kokosolie zal hij eerst nog wat zacht zijn.
  10. Daarna kan je de kruidkoek omdraaien op een rooster. Eventueel nog extra op laten stijven in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten