maandag 8 september 2014

Bakeliet, of niet?

Dit is mijn tweede post in een serie over Bakeliet. Ik was oorspronkelijk van plan om eerst over Bakelieten sieraden te schrijven, maar ik kreeg van veel van jullie vragen over het herkennen van Bakeliet, dus daar zal ik eerst aandacht aan besteden. (Mijn eerste bblog post over Bakeliet vind hier.)

Is het Bakeliet of niet?

Met het oog:

Als je naden in het plastic ziet, of gietpuntjes is het zeker GEEN Bakeliet. Deze worden in de afwerking namelijk altijd verwijderd. Het oppervlak is in het algemeen glad, ook na jaren gebruik. Zelfs als een armband achteloos behandeld is (op tweedehands markten vind ik ze vaak los in de rommeltjesdozen) zijn het vooral kleine krasjes die de toplaag beslaan.

Bij een diepere kras (oei!) zal de onderlaag dezelfde kleur zijn.
Wit Bakeliet heeft de eigenschap meer cremekleurig te worden in de loop der jaren. Dus als je een sprankelend wit vintage 'Bakeliet' item vindt: pas op, en zorg dat je het op andere manieren test.

In de hand:

Bakeliet weegt zwaarder dan de meeste moderne plastics, en voelt meer deugdelijk. Wanneer je 2 bakelieten tegen elkaar tikt hoor je een laag *klak* geluid, in plaats van *klik* .


Test 1: de heet water test

Wanneer je Bakeliet onder de hete waterkraan houdt gedurende 10 seconden komt er een phenol geur vrij. Dit is een sterke chemisch lucht. Misschien ken je het van scheikunde les.
Opgelet:
- Wees voorzichtig met heet water als het item van Celluloid kan zijn (wat een stuk lichter in gewicht is). Celluloid kan aangetast worden door extreme temperaturen.
- Wees ook voorzichtig met de sluitingen, spelden, scharnieren etcetera en probeer die droog te houden.
- Als het naar aangebrande melk ruikt is het materiaal waarschijnlijk Galalith (een ander soort vroeg-plastic).
- Als de test geurloos resultaat geeft is het waarschijnlijk lucite of acryl.


Test 2: simichrome

Simichrome is een metaalpoetsmiddel dat reageert op de phenol in Bakelitet. Deze chemische reactie zorgt dat de roze simichrome pasta geel kleurt. Als de pasta donkerbruin wordt ben je er alleen een vuillaag af aan het poetsen, dan zal je je item eerst schoon moeten maken voordat je de test doet. De kleur zou helder donkergeel moeten zijn..
Kanttekeningen::
- Niet alle Bakeliet test positief met simichrome. Vooral bij zwart gekleurde items blijft de chemische reactie soms uit.
- Maar: Als het geel kleurt is het wel Bakeliet. Het kan dan een modern of een vintage item zijn. Ik zal meer vertellen over Bakelieten sieraden in mijn volgende post.
Simichrome is niet verkrijgbaar in winkels in Nederland. Je kan het wel vinden op eBay maar het kost je dan veel aan verzendkosten (internationale pakketpost) en bijkomende invoerbelasting. Aangezien je voor elke test maar een klein beetje simichrome nodig hebt is het voordeliger om de Bakelite Testing Kit van ThePlaidThermos te kopen.

Het kan zijn dat je mooie vroeg-plastic sieraad geen Bakeliet is.Dat maakt het niet minder mooi. Het maakt het alleen niet-bakeliet.

Ik ben van plan om een test-middag te organiseren voor je mogelijk-Bakelieten items en sieraden in onze  'Etsy Shops Leiden' pop up shop. Er is nu nog geen datum voor geprikt. Maar als je hiervan op de hoogte wilt blijven, volg ons dan op onze  Facebook page.

De groene armbanden in de bovenste foto zijn 1 van de Bakelieten sieraden die in mijn Etsy Shop AllFairness te koop zijn.


1 opmerking: